V študiji so se raziskovalci osredotočili na kempferol in njegov vpliv na imunski sistem. Ugotovili so, da kempferol lahko zmanjša alergijski odziv telesa, vključno z alergijami na hrano. To odkritje odpira možnosti za razvoj naravnih načinov zdravljenja naraščajočega globalnega problema alergij na hrano.
Alergijske bolezni, kot so alergije na hrano, seneni nahod, ekcem in astma, so v porastu. Čeprav obstaja več razlag za ta pojav, je dejstvo, da so alergije vse bolj razširjene. V prebavilih obstaja podskupina specializiranih celic, imenovanih dendritične celice, ki igrajo ključno vlogo pri imunskem odzivu. Raziskovalci so ugotovili, da kempferol vpliva na te celice in s tem zmanjšuje alergijski odziv telesa.
To odkritje je pomembno, saj ponuja potencialno naravno rešitev za zdravljenje alergij na hrano, ki so vse pogostejše. Vendar pa so potrebne nadaljnje raziskave, da bi popolnoma razumeli mehanizme delovanja kempferola in njegovo učinkovitost pri zdravljenju alergij pri ljudeh.
Kljub temu pa to odkritje poudarja pomen uživanja raznolike prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, ki vsebujejo flavonoide, kot je kempferol, za podporo zdravemu imunskemu sistemu.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Allergy
Vir: Tokyo University of Science