Do sedaj so na tak način »proizvedli« dve vrsti proteinov. Prvi je človeški protein IFNalpha2a, ki ima močan protivirusni učinek in zatira tudi nekatere vrste raka, drugi pa je macrophage-CSF, protein, ki stimulira poškodovano tkivo k hitrejšemu celjenju. Oba proteina so uspešno izdelali tako v človeški kot prašičji obliki.
Prednost je »kokošje metode« je v tem, da je omenjene proteine iz beljaka dokaj preprosto pridobiti, za klinično zadostno količino pa so dovolj še tri takšna jajca. In ker vsaka kokoš znese do 300 jajc letno… Metoda je menda tudi precej cenejša od pridobivanja beljakovin iz vzgajanih celičnih struktur in drugih uveljavljenih postopkov.
Znanstveniki so do sedaj za pridobivanje koristnih proteinov uporabljali mleko genetsko spremenjenih koz in zajcev, pa tudi jajca kokoši, a tale škotska metoda je menda najbolj učinkovita do zdaj.
Študija je bila pred časom objavljena v reviji BMC Biotechnology.
Vir: University of Edinburgh