Toda ta japonska začimba, ki je tako pekoča kot le redke druge, je v zadnjem času v središču raziskav o njenem pozitivnem vplivu na spomin in kognitivne funkcije. In izkazalo se je, da izboljšuje kratkoročni in dolgoročni spomin ter krepi asociativni spomin v možganih ljudi, starih od 60 do 80 let.
V tej študiji so raziskovalci 12 tednov izvajali dvojno slepo naključno kontrolno raziskavo na skupini 72 starejših odraslih. Polovica jih je dnevno jemala dodatek, sestavljen iz 100 mg izvlečka wasabija, medtem ko je kontrolna skupina prejemala placebo v obliki neaktivnega 100-mg ciklodekstrina.
Dodatek wasabija je vseboval 0,8 mg 6-metilsulfinil heksil izotiocianata (6-MSITC), aktivne sestavine, za katero znanstveniki menijo, da vpliva na izboljšanje spomina6-MSITC, ki ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, je prisoten v vseh križnicah, najbolj pa je koncentriran v podzemni korenini rastline wasabi (Eutrema japonicum), ki se uporablja za izdelavo pekoče paste, podobne gorčici, ki je nepogrešljiva začimba za vsak namaz za sašimi in suši.
Pred preskusom in po njem so udeleženci opravili kognitivne teste, pri katerih so se osredotočili na hitrost procesiranja, pozornost, kratkoročni spomin, delovni spomin, izvršilne funkcije in vizualno-prostorske sposobnosti. Rezultati so pokazali, da se je pri tistih, ki so vsak večer jemali tablete wasabija, izboljšal dolgoročni in kratkoročni spomin ter da so se bolje odrezali pri testih asociacij, kot je povezovanje imen z obrazi. Pri skupini s placebom ni bilo razlik v kognitivnih funkcijah.
Raziskovalci menijo, da 6-MSITC vpliva na področje hipokampusa v možganih, ki je ključna sestavina za delovanje spomina. Sedaj želijo ugotoviti, kako ta bioaktivna spojina vpliva na to območje na molekularni ravni.
Dobra novica za tiste, ki ne uživajo v pekočem wasabiju - če je pakiran kot tableta v prehranskem dopolnilu, ne peče…
Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji Nutrients.
Vir: Medical Xpress