Znanstveniki iz univerze Berkeley pravijo, da je. Iznašli so metodo, s katero lahko s pomočjo dodelanega načina navadne fermentacije, torej procesa, pri katerem kvas spreminja sladkor, točneje galaktozo (sladkor, ki ga najdemo v pivskem kvasu), v alkohol, sintetizirajo tako THC in CBD kot tudi druge kanabinoide, ki jih v indijski konoplji ni. In kako jim je to uspelo? Z genskim spreminjanjem kvasa. Ugotovili so namreč, da če kvasu spremenijo določene gene, lahko ta v procesu fermentacije povzroči nastajanje kanabigerolične (CBG), tetrahidrokanabinolične (THC) in kanabidiolične (CBD) kisline.
Proces je meda precej cenejši, varnejši in okolju bolj prijazen, zelo pomembno pa je tudi to, da omogoča pridobivanje omenjenih spojin brez neželenih primesi, ki so sedaj nujni del »domačih pripravkov«, ki jih ljudje uporabljajo v najrazličnejše namene.
Raziskava je bila objavljena v reviji Nature.
Vir: UC Berkeley