Za pravo razmerje med pivom in peno

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 29. 07. 2024 05:36:00, Kategorija: Trendi

Pivska pločevinka z dvema jezičkoma menda poskrbi za popolno nalivanje

Za pravo razmerje med pivom in peno
Pivo iz pločevinke preprosto ni enako tistemu »ta pravemu« iz pipe. Kriva je menda pena, ki tvori pregrado med pivom in zrakom v okolici in tako poskrbi za ustrezno aromo, okus in karbonizacijo. Guiness je ta problem rešil že pred desetletji. Ste ga že kdaj kupili v pločevinki? Ste po tem, ko ste jo izpraznili ugotovili, da je nekaj v njej? Gre za tako imenovani widget, majhno kroglico, napolnjeno z dušikom, ki poskrbi, da se ob odprtju pločevinke pričnejo sproščati majhni mehurčki in se poustvari tista značilna pena, po kateri so znana piva vrste stout. Kot zanimivost - Ircem je ideja widgeta tako všeč, da je v anketi, izvedeni leta 2004, več kot 9000 ljudi dejalo, da je widget pomembnejši in boljši izum od interneta. Če je widget tako dobra ideja, zakaj ga ne najdemo v vseh pločevinkah? Na žalost zadeva v ležakih, torej pivih, ki jih uživamo pri nas, ne deluje. Zato je treba najti nekaj drugega. Toda kaj?

Skupina japonskih oblikovalcev, ki so hkrati tudi ljubitelji piva, se je odločila zadeva malce raziskati. Ugotovili so, da naj bi bilo »zlato« razmerje med pivom in peno nekako 7:3. Nato so raziskali način nastajanja mehurčkov in ugotovili, da nekateri mehurčki nastanejo ob prvem odprtju piva, drugi pa zaradi trenja med tekočino in pločevinko med nalivanjem, pa tudi to, da več mehurčkov nastane med nalivanjem s pokrovčkom, ki je le malo odprt.

Vsa ta spoznanja so nato uporabili pri oblikovanju nove pločevinke. Ta se od običajnih razlikuje po tem, da nima enega ampak dva jezička, ki sta oštevilčena, da uporabnik ve, katerega je potrebno odpreti prej in katerega pozneje. Zadeva deluje tako – najprej potegnete prvi jeziček, s čemer se pokrovček le rahlo razpre, in pričnete nalivati. V prejšnjem odstavku smo zapisali, da več pene nastane, če je pokrovček le malo odprt? No to… Ko količina pene doseže nekako polovico kozarca oziroma vrčka, prenehate nalivati in malo počakate, da se pena umri. Nato z drugim jezičkom popolnoma odprete pokrovček in dolijete preostanek piva. In menda dobite idealno razmerje 7:3…

Bi šlo tudi tako, da običajno pločevinko najprej odpremo bolj »na malo«, nalijemo, kolikor je treba, nato pa odpremo do konca? Verjetno… Pred nami so topli meseci in zadevo bomo vsekakor preizkusili…

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Vir: Nendo

preberite še to

Trendi
Smo nekdaj spali zimsko spanje?

Smo nekdaj spali zimsko spanje?

Študija nakazuje, da so prvi hominini zimo kar – prespali…

Trendi
Prijaznost - znak bolezni

Prijaznost - znak bolezni

Medvedi v Kaliforniji zaradi bolezni postajajo prijazni do ljudi…

Trendi
Boleče pivo

Boleče pivo

Na kolesu ni najbolje odpirati pijače…

Trendi
Velikonočna vojna

Velikonočna vojna

Pripadniki dveh sosednjih cerkva v Grčiji se za velikonočne praznike obstreljujejo z raketami. 50.000 raketami...

Trendi
Einstein je imel prav

Einstein je imel prav

Čudno kroženje zvezde okoli črne luknje je (še en) dokaz, da je Einstein dobro razumel gravitacijo&hell...

Trendi
Tudi vas muči mizofonija?

Tudi vas muči mizofonija?

Vas določeni, drugim vsakdanji zvoki, spravljajo ob živce? Potem vas muči mizofonija.

Trendi
Četrta dimenzija je... no ja, čudna...

Četrta dimenzija je... no ja, čudna...

To, da naj bi bila čas, vemo, toda kako je to videti v praksi? Z našimi čutili v 3D-svetu? Kot magija&h...

Trendi
Elektrika in sneg

Elektrika in sneg

Požara zaradi elektrike nikoli ne gasimo z vodo, kar ve vsak s pol pameti. In tudi sneg je voda, butec!

Trendi
Deset nadstropij v dobrem dnevu

Deset nadstropij v dobrem dnevu

Se bo gradbena industrija zgledovala po avtomobilski? Bodo bloki rasli na tekočih trakovih? Zakaj pa ne?

Trendi
Baker in magnet sta zabavna kombinacija

Baker in magnet sta zabavna kombinacija

Baker kot tak ni magneten, se pa v prisotnosti močnih magnetov dokaj nenavadno obnaša. Kot da jih ne ma...

Trendi
DNK veliko bolj odporna

DNK veliko bolj odporna

Znanstveniki so našli DNK in hrustanec v 75 milijonov let starem fosilu

Trendi
Smrkava jajca

Smrkava jajca

Obstaja več načinov, kako ločiti rumenjak od beljaka. Eden je tudi tale, ki ni ravno za občutljive želodce&hel...