Ena najbolj hvaležnih rastlin za testiranje »vesoljske proizvodnje« je seveda solata. Ta je zdrava, mogoče jo je vzgajati v zaprtih prostorih, predvsem pa hitro raste in daje dokaj dober pridelek. Na Mednarodni vesoljski postaji so vzgojili že več »letin« solate, NASA pa je nedoglo nazaj objavila izsledke raziskave kakovosti treh »serij«, zraslih med leti 2014 in 2016. V raziskavi so »vesoljsko« solato primerjali s tisto, vzgojeno na zemlji v podobnih okoliščinah, torej pri podobni vlažnosti, temperaturi in koncentraciji ogljikovega dioksida.
In kaj so ugotovili? Hranilna vrednost ene in druge solate je menda zelo podobna, razlika je le v številu mikroorganizmov, ki je pri tisti »vesoljski« nekaj višja. Razlog za to je mikroflora na vesoljski postaji, gre pa za človeku nenevarne bakterije.
In kako naprej? Ker človek samo od solate ne more živeti, je NASA na vesoljsko postajo poslala tudi semena ohrovta in zelja…
Vir: New Scientist