Alkohol in bacili

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16. 07. 2024 05:21:00, Kategorija: Trendi

Ali je res, da šilce žganja lahko uniči bacile v bolečem grlu ali želodcu? Znanost pravi tole…

Alkohol in bacili
Alkohol je že stoletja znan kot sredstvo za zunanjo dezinfekcijo. Kaj pa za »notranjo«? Lahko pomaga pri bolečem grlu? Kaj pa pri želodčnih težavah? Seveda, pravi zgodovina. Prve zapise o tem najdemo že v tretjem stoletju našega štetja, ko so rimski generali vojakom svetovali pitje vina za preprečevanje griže. Toda ali je to res?

Prva resnejša študija na to temo je bila narejena šele leta 1988, v njej pa so ugotavljali antibakterijski vpliv različnih vrst pijač, od gaziranih, do posnetega mleka, vode in tudi vina. Pijače so okužili z bakterijo E.coli in po dveh dneh »kopanja« ugotavljali, kaj se je zgodilo z njimi. Najslabše se jim je godilo v rdečem vinu, pivo in gazirane pijače so imele majhen učinek nanje, mleko, voda in podobno pa nobenega.

In potem se deset let ni zgodilo nič, nakar se je nekdo spomnil in se odločil raziskati, kaj v rdečem vinu je tisto, kar uničuje bakterije – je to alkohol, vrednost pH, oboje ali kaj tretjega. V ta namen so ene bakterije salmonele dodali rdečemu vinu, druge pa raztopini, ki je vsebovala enak odstotek alkohola in imela enak pH. Ugotovili so, da se je rdeče vino odrezalo nekoliko bolje od omenjene raztopine in da je v njem očitno še nekaj drugega kar pripomore k uničevanju bakterij.

Ali torej alkoholne pijače res uničujejo bakterije?
Seveda. A ne veselite se prehitro. Kar zadeva razkuževanje ustne votline je ugotovljeno, da koncentracije, višje od 40% dejansko vplivajo na razmnoževanje bakterij, koncentracije, nižje od 10 odstotkov, pa niso imele nanje nobenega vpliva. Učinek je opazen torej le pri močnješih žganih pijačah. A koncentracija je le eden od elementov. Drugi je trajanje izpostavljenosti alkoholu. Omembe vreden učinek je imel 40-odstotni alkohol, ki je v ustih bil najmanj eno minuto, res dobri rezultati pa so se pokazali šele po 15 minutah. To pa pomeni, da v praksi takšna dezinfekcija ni ravno praktično uporabna.

Kaj pa želodec? Tudi za to je bila narejena raziskava. V njej so uporabili 47 prostovoljcev in jim naredili gastroskopijo, torej poseg, pri katerem zdravniki s kamero snemajo dogajanje v želodcu in na poti do njega. Med posegom so jim spodnji del želodca popršili z raztopinami, ki so vsebovale različne koncentracije alkohola (4, 10 in 40%), kontrolni skupini pa le fiziološko raztopino. Rezultati so pokazali, da je večja koncentracija alkohola res uničila več bakterij, a povzročila tudi večjo škodo v obliki erozije želodčne stene, kar je povzročilo drobne krvavitve. Pri koncentracijah, višjih od 10 odstotkov, so te poškodbe potrebovale več kot 24 ur, da so se zacelile. V tankem črevesu posledic ni bilo videti. Je pa neka druga raziskava pokazala, da lahko kronično uživanje alkohola povzroči povečano razmnoževanje bakterij v tankem črevesju, kar ima za posledico lahko drisko, slabost in bruhanje.

Končna sodba
Alkohol lahko nekoliko zniža število bakterij v ustih in želodcu, vendar se ta učinek doseže pri koncentracijah, ki povzročajo druge težave – razjede in erozijo trebušne stene, zato redno »zdravljenje« z alkoholom nikakor ni priporočljivo.
 
Vir: The Conversation, Western Sydney University

preberite še to

Trendi
Smo nekdaj spali zimsko spanje?

Smo nekdaj spali zimsko spanje?

Študija nakazuje, da so prvi hominini zimo kar – prespali…

Trendi
Prijaznost - znak bolezni

Prijaznost - znak bolezni

Medvedi v Kaliforniji zaradi bolezni postajajo prijazni do ljudi…

Trendi
Boleče pivo

Boleče pivo

Na kolesu ni najbolje odpirati pijače…

Trendi
Velikonočna vojna

Velikonočna vojna

Pripadniki dveh sosednjih cerkva v Grčiji se za velikonočne praznike obstreljujejo z raketami. 50.000 raketami...

Trendi
Einstein je imel prav

Einstein je imel prav

Čudno kroženje zvezde okoli črne luknje je (še en) dokaz, da je Einstein dobro razumel gravitacijo&hell...

Trendi
Tudi vas muči mizofonija?

Tudi vas muči mizofonija?

Vas določeni, drugim vsakdanji zvoki, spravljajo ob živce? Potem vas muči mizofonija.

Trendi
Četrta dimenzija je... no ja, čudna...

Četrta dimenzija je... no ja, čudna...

To, da naj bi bila čas, vemo, toda kako je to videti v praksi? Z našimi čutili v 3D-svetu? Kot magija&h...

Trendi
Elektrika in sneg

Elektrika in sneg

Požara zaradi elektrike nikoli ne gasimo z vodo, kar ve vsak s pol pameti. In tudi sneg je voda, butec!

Trendi
Deset nadstropij v dobrem dnevu

Deset nadstropij v dobrem dnevu

Se bo gradbena industrija zgledovala po avtomobilski? Bodo bloki rasli na tekočih trakovih? Zakaj pa ne?

Trendi
Baker in magnet sta zabavna kombinacija

Baker in magnet sta zabavna kombinacija

Baker kot tak ni magneten, se pa v prisotnosti močnih magnetov dokaj nenavadno obnaša. Kot da jih ne ma...

Trendi
DNK veliko bolj odporna

DNK veliko bolj odporna

Znanstveniki so našli DNK in hrustanec v 75 milijonov let starem fosilu

Trendi
Smrkava jajca

Smrkava jajca

Obstaja več načinov, kako ločiti rumenjak od beljaka. Eden je tudi tale, ki ni ravno za občutljive želodce&hel...