Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11. 04. 2025 05:13:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
Obogateno mizarstvo

Obogateno mizarstvo

Sistem obogatene resničnosti za mizarje - zbogom metri in svinčniki

Trendi
Zapor zaradi - predebelega psa

Zapor zaradi - predebelega psa

Neka Novozelandka je morala za dva meseca za rešetke, ker je prekomerno hranila svojega kužka.

Trendi
Prostoročna bergla

Prostoročna bergla

Poškodbe gležnjev so zelo pogoste in zoprne. Tudi zato, ker v tem primeru ne gre brez zoprnih bergel. R...

Trendi
Nova semena za segrevajoče se čase

Nova semena za segrevajoče se čase

Segrevanje ozračja ima vpliv tudi na poljščine. Nekatere »izpustijo« svoja semena predčasno...

Trendi
Nad insekte s tobakom

Nad insekte s tobakom

Tobak najpogosteje povezujemo s škodljivim kajenjem, lahko pa je tudi koristen. Recimo kot okolju prija...

Trendi
Baker in magnet - zabavna kombinacija

Baker in magnet - zabavna kombinacija

Baker kot tak ni magneten, se pa v prisotnosti močnih magnetov dokaj nenavadno obnaša. Kot da jih ne ma...

Trendi
Alkohol in bacili

Alkohol in bacili

Ali je res, da šilce žganja lahko uniči bacile v bolečem grlu ali želodcu? Znanost pravi tole…

Trendi
Prvi virojedec

Prvi virojedec

Odkrit prvi organizem, ki se prehranjuje z – virusi. On zagotovo ni edini...

Trendi
Velikonočni dvoboj

Velikonočni dvoboj

Pripadniki dveh sosednjih cerkva v Grčiji se za velikonočne praznike obstreljujejo z raketami. 50.000 raketami...

Trendi
Najbolj odvratna pijača na svetu?

Najbolj odvratna pijača na svetu?

Američani pravijo, da je Malört pijača z najbolj grozim okusom na svetu. Mi jo pijemo že od nekdaj.

Trendi
Kravje stranišče

Kravje stranišče

Izum, ki bi lahko krepko zmanjšal količino amonijaka, ki nastaja pri vzreji goveda.

Trendi
Recepti brez balasta

Recepti brez balasta

Vam gredo spremne besede pri kuharskih receptih na živce? Bi radi le sestavine in navodila?