Reaktivec v vaši kleti…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 06. 2024 05:56:00, Kategorija: Trendi

...ali kaj imata skupnega nadzvočno letalo in steklenica penečega.

Reaktivec v vaši kleti…
Kaj se zgodi, ko odprete šampanjec, pardon, peneče vino? Ker je v tistem trenutku sila oziroma tlak, ki ga proizvajajo plini, višji od sile, ki zamašek drži v steklenici, ta odleti in plini »pobegnejo na svobodo«. Toda to ni vse… Francoske (koga pa drugega) znanstvenike univerze Reims Champagne Ardenne je zanimalo, kaj točno se dogaja v trenutku odpiranja steklenice, kakšne sile pri tem nastajajo, kako na dogajanje vpliva temperatura in še kaj. Zadevo so seveda raziskali, njihove ugotovitve pa so prav zanimive.

Plini iz steklenice v nekaj milisekundah potem, ko zamašek zapusti vrat steklenice, uidejo s takšno hitrostjo, da nastane udarni val, imenovan Machov diamant, podoben tistim, ki jih poznamo pri plinskih izpustih reaktivnih letal in raket. Gérard Liger-Belair, eden od vodilnih znanstvenikov pri raziskavi je povedal, da lahko plini zaradi hitre spremembe tlaka v steklenici iz nje uidejo s kar dvakratno zvočno hitrostjo. Kaj se torej dogaja?

Med fermentacijo se v vinu tvorijo mehurčki ogljikovega dioksida. Ti zaradi tlaka, ki ga povzroča CO2 v vratu steklenice, tam tudi ostanejo. Dokler seveda steklenice ne odpremo. Tlak v steklenici je odvisen od temperature, pri kateri je steklenica shranjena. Pri temperaturi 20°C je ta tlak 7,5 bara, pri 30°C pa 10,2 bara. Ko se ta tlak sprosti, se temperatura ogljikovega dioksida (in okoliških vodnih hlapov), ki uide iz steklenice, sunkovito zniža in plini zaradi fenomena, imenovanega adiabatno ohlajevanje, kondenzirajo v modro meglico. Modro zato, ker ledeni delci odbijajo modro svetlobo. Raziskava je pokazala, da se pri odprtju steklenice, shranjene pri 20°C, plini skoraj v trenutku ohladijo na -90°C, pri steklenici, shranjeni pri 30°C, pa celo na -95°C.

Dogajanje ob odprtju steklenice penečega vina, shranjene pri 20°C (zgoraj) in 30°C (spodaj). Številke na sličicah pomenijo čas v mikrosekundah.

Raziskava je bila pred časom objavljena v znanstveni publikaciji Science Advances, v kateri lahko najdete več informacij.

Vir: Science Advances

preberite še to

Trendi
Vsakič »ta pravi« zrezek

Vsakič »ta pravi« zrezek

Namizni žar, ki lahko doseže kar 800 stopinj in ga verjetno ne boste kupili.

Trendi
Najdražji vesoljski spominek

Najdražji vesoljski spominek

Jakna, ki jo je nosil Buzz Aldrin na misiji Apollo 11, je bila prodana za 2,77 milijona dolarjev.

Trendi
Sama svoja vinska klet

Sama svoja vinska klet

Prvi primer človeka, ki proizvaja alkohol v svojem – mehurju.

Trendi
Jaz bi samo kuhal…

Jaz bi samo kuhal…

Vam gredo spremne besede pri kuharskih receptih na živce? Bi radi le sestavine in navodila?

Trendi
Druščina umazanega jezika

Druščina umazanega jezika

Papagaje so zaradi prekomernega preklinjanja moral umakniti z oči in ušes javnosti.

Trendi
Zakaj so rastline zelene?

Zakaj so rastline zelene?

Znanstveniki so šele pred nekaj leti odkrili razlog, zakaj so rastline tako »obarvane«, kot...

Trendi
Operacija Beluga

Operacija Beluga

Leta 1985 je ledolomilec rešil okoli 2000 belug s tem, da jim je predvajal – klasično glasbo&hell...

Trendi
Najhujše šilce

Najhujše šilce

Si zamislite šilček 63-odstotnega ruma z dodatkom najostrejšega čilija na svetu?

Trendi
Kaj pravi zemljica?

Kaj pravi zemljica?

Dela na vrtu so v polnem teku. S to napravo boste ugotovili, v kakšnem stanju je vaša zemlja&hel...

Trendi
Zelo poseben koren...

Zelo poseben koren...

Korenjenje je inverzna operacija potenciranju. A vsi koreni niso enaki. Obstajajo prav posebni, posebno ...

Trendi
Ogenj na poteg

Ogenj na poteg

Obstaja kar nekaj načinov, kako zanetiti ogenj za žar, kamin in podobno. Tale je dokaj eleganten.

Trendi
Deset let sonca

Deset let sonca

NASA je pred časom objavila video, v katerem je strnila dogajanje na našem Soncu v letih od 2010 do 202...