Deljenje števil, seveda brez kalkulatorja, ni nekaj hudo težkega, se pa zaplete, če je delitelj recimo ulomek oziroma decimalno število.
Vzemimo, da bi radi izračunali, koliko je 30 : 2 ½. Zadeve smo se običajno lotili tako, da smo ulomek najprej spremenili v decimalno število (2 ½ = 2,5), nato pa premikali decimalno vejico, da smo dobili cela števila. V napšem primeru je bilo treba decimalno vejico pri obeh številih premakniti v desno, tako da namesto 30 dobimo 300, namesto 2,5 pa 25, od tu naprej pa delimo po običajnem postopku. In zakaj to lahko naredimo? Zato, ker velja pravilo, da če enačbo na obeh straneh množimo z istim številom, se njena vrednost ne spremeni. Enačba 2x=10 je enako kot 20x=100, mar ne. To je lepo in prav, toda tisti, ki so se učili »kuharskih receptov« in niso razumeli ideje, ki stoji za tem, so pogosto naredili napako, da so pozabili dodati nično deljencu ali pa pri njem decimalno vejico premaknili v levo (in v našem primeru dobili 3 namesto 300) in zato vse skupaj napačno izračunali.
In kako so se zadeve lotili Egipčani? Po »delih«. Delitelja so vzeli kot osnovni del, v našem primeru je to 2,5. Nato so izračunali dva dela, kar daje 5, nato pa še 10, kar daje 25. Iz teh se že sedaj lepo vidi, da dobimo 30 tako, da seštejemo 25 in 5, to pa dobimo tako, da s štejemo 10 delov in dva dela, kar je skupaj 12, kar je tudi pravilna rešitev.

Sedaj poskusimo še en račun. Recimo 100 : 7. Osnovni del je tukaj 7, 10 delov je 70, in ker nam do 100 manjka še 30, izračunamo še 4 dele, torej 28. Sedaj imamo torej 70 + 28, kar je dva manj kot 100. Ker 2 ni deljivo s 7 (da bi kot rezultat dobili celo število), kot ostanek zapišemo 2/7. Na papirju bi zadeva bila videti takole:

Pravzaprav dokaj preprosto, mar ne?