Voda, zrak, elektrika, nekaj mikrobov in... dober tek

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: pred 22 urami, Kategorija: Trendi

Menda gre za »edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke«, hkrati pa »ustvarja priložnosti za popolnoma nove jedi jutrišnjega dne«.

Voda, zrak, elektrika, nekaj mikrobov in... dober tek
Kaj se zgodi, če v »reaktor«, podoben petrolejki, vlijemo vodo z nekaj mikrobi, skoznjo »spustimo« elektriko, da se pričnejo tvoriti mehurčki ogljikovega dioksida in vodika, ki služijo kot hrana mikrobom in malce počakamo? Nastane Solein, snov, ki vsebuje preko 50 odstotkov beljakovin, ko se posuši pa je videti in okusiti kot moka. Solein je uporaben kot prehransko dopolnilo, mogoče pa ga je tudi 3D-tiskati, da je videti bolj privlačno. Celoten proces nekoliko spominja na varjenje piva, s tem da vsebuje manj sestavin.

Solein je izdelalo finsko zagonsko podjetje Solar Foods, dr. Pasi Vainikka, izvršni direktor podjetja pa zanj pravi, da Solein »ponuja edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke, hkrati pa ustvarja priložnosti za popolnoma nove jedi jutrišnjega dne.« Poleg tega je proces skoraj neomejeno razširljiv, po hektarju desetkrat bolj učinkovit od fotosinteze, kar zadeva vodo pa 10 do 100-krat bolj prijazen do okolja kot proizvodnja beljakovin živalskega ali rastlinskega izvora. »Eden od razlogov, da je meso postalo tako pomembno za našo prehrano je, da je odličen vir visoko kakovostnih beljakovin. Solein - beljakovina, ki jo proizvaja Solar Foods - vsebuje tudi vse esencialne aminokisline, a zato, ker je proizveden z uporabo ogljikovega dioksida in električne energije, ne zahteva velikih količin zemlje,« nadaljuje dr. Vainikka.

Odgovorni pri Solar Foods menijo, da Solein ne bo zamenjal tradicionalnih načinov proizvodnje oziroma pridelave beljakovin, bo pa vsekakor dal svoj delež pri varovanju okolja. Po načrtih naj bi prva tovarna Soleina pričela obratovati lani, do letos pa naj bi proizvedla že za dve milijardi obrokov. To se očitno ni zgodilo, a pri Solar Foods niso vrgli puške v koruzo in nadaljujejo s kampanjo, v kateri skušajo ljudi prepričati, da je »Solein za 21. stoletje to, kar je bil krompir za 16.«.


Vir: Solar Foods

preberite še to

Trendi
Namen je bil odličen, izvedba pa niti ne...

Namen je bil odličen, izvedba pa niti ne...

Včasih ideje, kako otrokom učenje narediti bolj zabavno, ne delujejo…

Trendi
Jabolko, ki ne »porjavi«

Jabolko, ki ne »porjavi«

Strokovnjaki so s pomočjo genetskega inženiringa ustvarili jabolko, ki, ko ga prerežemo, ne postane rjavo.

Trendi
Voda, zrak, elektrika, nekaj mikrobov in... dober tek

Voda, zrak, elektrika, nekaj mikrobov in... dober tek

Menda gre za »edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke«, hkrati pa »ustvarj...

Trendi
Lasersko sporočilo z razdalje 16 milijonov kilometrov

Lasersko sporočilo z razdalje 16 milijonov kilometrov

Uspešen prenos podatkov z vesoljske sonde Psyche odpira novo poglavje v medplanetarni komunikaciji.

Trendi
Mama, zdaj pa dovolj!

Mama, zdaj pa dovolj!

Včasih se najstniki izkažejo za precej bolj odgovorne od svojih staršev. Tale je kar tožil svojo mamo, ...

Trendi
Princip je princip!

Princip je princip!

Ignoriranje neznane številke ni vedno dobra ideja… Včasih je javljanje nuja...

Trendi
Nosite očala? Radi berete v postelji? Tole je za vas...

Nosite očala? Radi berete v postelji? Tole je za vas...

Tisti, ki nosimo očala vemo, da ležanje na boku z njimi ni najbolj prijetno. S tole blazino pa…

Trendi
Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Tale simpatičen in prijazen kuščar ima eno lastnost, ki bi si jo ljudje še kako želeli – s...

Trendi
Petrol znižuje cene električne energije in zemeljskega plina
Trendi
Sadje, zelenjava in depresija

Sadje, zelenjava in depresija

Študija na dvojčkih razkriva vpliv prehrane na simptome depresije pri starejših od 45 let.

Trendi
To pa je bil »zobotrebec«

To pa je bil »zobotrebec«

Ste se kdaj zaskalili? Seveda ste. Toda tako najverjetneje ne.

Trendi
Usoden »sorodstveni« DNK

Usoden »sorodstveni« DNK

Minilo je pet let od prvega primera, ko so krivca za zločin našli s pomočjo DNK sorodnikov.