Solein je izdelalo finsko zagonsko podjetje Solar Foods, dr. Pasi Vainikka, izvršni direktor podjetja pa zanj pravi, da Solein »ponuja edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke, hkrati pa ustvarja priložnosti za popolnoma nove jedi jutrišnjega dne.« Poleg tega je proces skoraj neomejeno razširljiv, po hektarju desetkrat bolj učinkovit od fotosinteze, kar zadeva vodo pa 10 do 100-krat bolj prijazen do okolja kot proizvodnja beljakovin živalskega ali rastlinskega izvora. »Eden od razlogov, da je meso postalo tako pomembno za našo prehrano je, da je odličen vir visoko kakovostnih beljakovin. Solein - beljakovina, ki jo proizvaja Solar Foods - vsebuje tudi vse esencialne aminokisline, a zato, ker je proizveden z uporabo ogljikovega dioksida in električne energije, ne zahteva velikih količin zemlje,« nadaljuje dr. Vainikka.
Odgovorni pri Solar Foods menijo, da Solein ne bo zamenjal tradicionalnih načinov proizvodnje oziroma pridelave beljakovin, bo pa vsekakor dal svoj delež pri varovanju okolja. Po načrtih naj bi prva tovarna Soleina pričela obratovati lani, do letos pa naj bi proizvedla že za dve milijardi obrokov. To se očitno ni zgodilo, a pri Solar Foods niso vrgli puške v koruzo in nadaljujejo s kampanjo, v kateri skušajo ljudi prepričati, da je »Solein za 21. stoletje to, kar je bil krompir za 16.«.
Vir: Solar Foods