Jabolko, ki ne »porjavi«

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: pred 22 urami, Kategorija: Trendi

Strokovnjaki so s pomočjo genetskega inženiringa ustvarili jabolko, ki, ko ga prerežemo, ne postane rjavo.

Jabolko, ki ne »porjavi«
Imenuje se Arctic Apple, gre pa za nekoliko genetsko spremenjeno različico jabolka Zlati delišes in Granny Smith. Jabolko oziroma jablano, na kateri rastejo ta jabolka, je vzgojilo kanadsko podjetje Okanagan Specialty Fruits, jabolka pa se že prodajajo v nekaterih prodajalnah v Kanadi in ZDA.

In kako jim je to uspelo? Ko navadno jabolko prerežemo ali vanj ugriznemo, ga v bistvu poškodujemo, poškodba pa povzroči kemijsko reakcijo, katere posledica je rjavenje jabolka. Krivec za to rjavenje je encim, imenovan polifenolna oksidaza (PPO). Znanstveniki so najprej identificirali štiri gene, ki so odgovorni za tvorjenje PPO, nato pa z metodo CRISPR, o kateri smo že pisali, te gene preprosto utišali. Da spomnimo - CRISPR je kratica za Clustered regularly interspaced short palindromic repeats, gre pa za metodo spremembe genskega zapisa, kjer znanstveniki milijardah »črk«, ki sestavljajo genski zapis nekega organizma, posamezne »črke«v zamenjajo ali pa nek segment odstranijo, nekako podobno kot mi urejamo besedilo v urejevalniku.

In zakaj naj bi takšna jabolka bila sploh smiselna? Predvsem zato ker se sedaj veliko jabolk zavrže takoj, ko postanejo malce rjava, kar je velika škoda, saj so jabolka izredno zdravo sadje, saj vsebujejo veliko vitaminov in antioksidantov. Saj veste – jabolko na dan prežene zdravnika stran… Razen tega to »rjavenje« povzroča razpad vitaminov in antioksidantov, kar je seveda velika škoda. Ideja je torej precej legitimna - če jabolka ne bodo postala rjava, bodo dlje ohranjala vitamine in antioksidante, zaradi bolj privlačnega videza pa jih bodo ljudje raje in več pojedli.

Ideja ni nova. Omenjeno podjetje se z njo ukvarja že več kot 20 let. Po nekajletnih teoretičnih raziskavah so leta 2003 posadili prvi nasad jabolk Zlati delišes in Granny Smith, ki so jim izključili omenjene gene. Od takrat so metodo izboljševali in hkrati testirali ali ima jabolko kak vpliv na zdravje ali okolje. Ugotovili so, da je jabolko v vseh drugih lastnostih ostalo popolnoma enako kot prej, spremenilo se je le to, da Arctic Apple, kot se imenuje sedaj, ne postane rjavo. V teh jabolkih ni nobenih novih proteinov, imajo enak okus, enako hranilno vrednost, ter vsebnost vitaminov ter antioksidantov.

Toda ali to pomeni, da ta jabolka ne zgnijejo? Seveda ne. Odstranitev genov povzroči le to, da jabolko ne izloča več PPO, gnitje, ki je posledica glivičnih ali bakterijskih okužb, pa ostaja enako.

Kakorkoli že, jabolka so v ZDA in Kanadi že naprodaj, o njihovem uspehu pa bodo seveda odločili kupci. Jih bo ne-rjavenje pritegnilo ali pa jih bo strah pred GSO odvrnil od nakupa? Bomo videli.

preberite še to

Trendi
Namen je bil odličen, izvedba pa niti ne...

Namen je bil odličen, izvedba pa niti ne...

Včasih ideje, kako otrokom učenje narediti bolj zabavno, ne delujejo…

Trendi
Jabolko, ki ne »porjavi«

Jabolko, ki ne »porjavi«

Strokovnjaki so s pomočjo genetskega inženiringa ustvarili jabolko, ki, ko ga prerežemo, ne postane rjavo.

Trendi
Voda, zrak, elektrika, nekaj mikrobov in... dober tek

Voda, zrak, elektrika, nekaj mikrobov in... dober tek

Menda gre za »edinstveno prehransko rešitev za vse dnevne obroke«, hkrati pa »ustvarj...

Trendi
Lasersko sporočilo z razdalje 16 milijonov kilometrov

Lasersko sporočilo z razdalje 16 milijonov kilometrov

Uspešen prenos podatkov z vesoljske sonde Psyche odpira novo poglavje v medplanetarni komunikaciji.

Trendi
Mama, zdaj pa dovolj!

Mama, zdaj pa dovolj!

Včasih se najstniki izkažejo za precej bolj odgovorne od svojih staršev. Tale je kar tožil svojo mamo, ...

Trendi
Princip je princip!

Princip je princip!

Ignoriranje neznane številke ni vedno dobra ideja… Včasih je javljanje nuja...

Trendi
Nosite očala? Radi berete v postelji? Tole je za vas...

Nosite očala? Radi berete v postelji? Tole je za vas...

Tisti, ki nosimo očala vemo, da ležanje na boku z njimi ni najbolj prijetno. S tole blazino pa…

Trendi
Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Bomo znali kdaj kopirati gekone? Upajmo...

Tale simpatičen in prijazen kuščar ima eno lastnost, ki bi si jo ljudje še kako želeli – s...

Trendi
Petrol znižuje cene električne energije in zemeljskega plina
Trendi
Sadje, zelenjava in depresija

Sadje, zelenjava in depresija

Študija na dvojčkih razkriva vpliv prehrane na simptome depresije pri starejših od 45 let.

Trendi
To pa je bil »zobotrebec«

To pa je bil »zobotrebec«

Ste se kdaj zaskalili? Seveda ste. Toda tako najverjetneje ne.

Trendi
Usoden »sorodstveni« DNK

Usoden »sorodstveni« DNK

Minilo je pet let od prvega primera, ko so krivca za zločin našli s pomočjo DNK sorodnikov.