In kako jim je to uspelo? Ko navadno jabolko prerežemo ali vanj ugriznemo, ga v bistvu poškodujemo, poškodba pa povzroči kemijsko reakcijo, katere posledica je rjavenje jabolka. Krivec za to rjavenje je encim, imenovan polifenolna oksidaza (PPO). Znanstveniki so najprej identificirali štiri gene, ki so odgovorni za tvorjenje PPO, nato pa z metodo CRISPR, o kateri smo že pisali, te gene preprosto utišali. Da spomnimo - CRISPR je kratica za Clustered regularly interspaced short palindromic repeats, gre pa za metodo spremembe genskega zapisa, kjer znanstveniki milijardah »črk«, ki sestavljajo genski zapis nekega organizma, posamezne »črke«v zamenjajo ali pa nek segment odstranijo, nekako podobno kot mi urejamo besedilo v urejevalniku.
In zakaj naj bi takšna jabolka bila sploh smiselna? Predvsem zato ker se sedaj veliko jabolk zavrže takoj, ko postanejo malce rjava, kar je velika škoda, saj so jabolka izredno zdravo sadje, saj vsebujejo veliko vitaminov in antioksidantov. Saj veste – jabolko na dan prežene zdravnika stran… Razen tega to »rjavenje« povzroča razpad vitaminov in antioksidantov, kar je seveda velika škoda. Ideja je torej precej legitimna - če jabolka ne bodo postala rjava, bodo dlje ohranjala vitamine in antioksidante, zaradi bolj privlačnega videza pa jih bodo ljudje raje in več pojedli.
Ideja ni nova. Omenjeno podjetje se z njo ukvarja že več kot 20 let. Po nekajletnih teoretičnih raziskavah so leta 2003 posadili prvi nasad jabolk Zlati delišes in Granny Smith, ki so jim izključili omenjene gene. Od takrat so metodo izboljševali in hkrati testirali ali ima jabolko kak vpliv na zdravje ali okolje. Ugotovili so, da je jabolko v vseh drugih lastnostih ostalo popolnoma enako kot prej, spremenilo se je le to, da Arctic Apple, kot se imenuje sedaj, ne postane rjavo. V teh jabolkih ni nobenih novih proteinov, imajo enak okus, enako hranilno vrednost, ter vsebnost vitaminov ter antioksidantov.
Toda ali to pomeni, da ta jabolka ne zgnijejo? Seveda ne. Odstranitev genov povzroči le to, da jabolko ne izloča več PPO, gnitje, ki je posledica glivičnih ali bakterijskih okužb, pa ostaja enako.
Kakorkoli že, jabolka so v ZDA in Kanadi že naprodaj, o njihovem uspehu pa bodo seveda odločili kupci. Jih bo ne-rjavenje pritegnilo ali pa jih bo strah pred GSO odvrnil od nakupa? Bomo videli.